Nieuws van de Vliegbasis Volkel

Luchtmacht traint bij duisternis
6 februari 2017 

Bemanningen van jachtvliegtuigen, transportvliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht trainen dagelijks om inzetbaar te zijn voor wereldwijde missies. Omdat daadwerkelijke inzet vaak onder nachtelijke omstandigheden plaatsvindt, is het belangrijk dat de bemanningen ook in het duister trainen. Door de vroeg invallende duisternis zijn de wintermaanden hiervoor zeer geschikt.

De bemanningen gebruiken geavanceerde nachtkijkers om in het donker goed te kunnen zien. Deze zogenoemde Night Vision Goggles (NVG) beperken wel het rondom zicht. Kijken met de apparatuur is vergelijkbaar met het kijken door twee kokertjes. Het vergt daarom veel oefening om goed en veilig met NVG’s te werken. Veel training gebeurt in een vliegsimulator, maar praktijktraining blijft nodig.

De periodes en locaties van de trainingen verschillen per type vliegtuig. Het avondvliegen wordt in principe alleen beoefend op maandag tot en met donderdag. Om uiterlijk 24.00 uur moeten de vliegtuigen zijn teruggekeerd op de vliegbases, maar er wordt altijd getracht om rond 23.00 uur te stoppen.

Jachtvliegtuigen
F-16’s van de vliegbases Volkel en Leeuwarden trainen in de weken 2,3,4,6,7,8,10 en 11. De trainingen vinden vaak boven zee plaats, maar ook boven Nederland. Op het oefenprogramma staan onder andere het luchtgevecht, navigeren en bijtanken in de lucht.

Transportvliegtuigen
Vanaf Vliegbasis Eindhoven wordt het KDC-10 tankvliegtuig ingezet om, ook tijdens het avondvliegen, F-16’s in de lucht te voorzien van brandstof. De C-130 Hercules staat tot week 12 gepland om boven Nederland te trainen met nachtzichtapparatuur. Tijdens dergelijke vluchten worden oefennaderingen gemaakt op diverse luchtmachtbases.

Helikopters
De helikopterbemanningen vliegen vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen, Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder en Vliegbasis Deelen naar de verschillende militaire oefenterreinen in Nederland. Er wordt getraind met ladingen in en onder de helikopter, het in en uitstijgen van personeel en het landen in verschillende omstandigheden. De trainingen worden regelmatig uitgebreid met deelname door eenheden van de Koninklijke Landmacht of Koninklijke Marine. Het avondvliegseizoen voor helikopters is van 1 oktober tot 1 april en kan in de zomer met enkele weken worden aangevuld.

Herstelperiode
Het oefenen in de avonduren bereidt de bemanningen voor op een breed scala aan missies, waar ook ter wereld. Nederlandse vliegtuigen en het betrokken personeel zijn de laatste twee decennia onafgebroken ingezet en hebben hun bijdrage geleverd waar nodig. De jarenlange inzet is echter eenzijdig geweest en heeft daarnaast veel gevraagd van de militairen. De komende periode wordt daarom hard gewerkt aan het herstel van de brede inzetbaarheid.

F 16 shelter avondvliegen small

Foto: MinDef